Skip to content

Psihoterapija, savetovanje i koučing

Individualno savetovanje

Razlike i sličnosti između pihoterapije, individualnog savetovanja i koučinga

Sva tri oblika psihološke pomoći imaju oblasti preklapanja i zajedničko im je korišćenje različitih psiholoških metoda i pristupa zarad ostvarivanja dogovorenih ciljeva. Treba naglasiti da kada su u pitanju psihološko savetovanje i psihoterapija, razlike su više stvar psihološke terminologije koja potiče iz različitih psiholoških pravaca, i zaista mogu imati poprilične oblasti preklapanja i veoma slične tehnike. Ipak tradicionalna podela bi izgledala otprilike ovako:

Savetovanje podrazumeva rad na konkretnim problemima koji stvaraju poteškoće u svakodnevnom funkcionisanju kao što su učenje,  međuljudski odnosi, komunikacija, anksioznost, emocionalne problemi i nedoumice i sl. Može biti i samo informativnog karaktera i najčešće ne ulkjučuje davanje gotovih saveta, već klijent uz razgovor sa savetnikom, samostalno donosi odluke koje su za njega relevantne. Po pravilu najčešće traje kraće-od psihoterapije.

Psihoterapija se smatra složenijim oblikom psihološke pomoći jer po potrebi uključuje i dublju analizu i resruktuiranje ličnosti i ponašanja. Može po potrebi trajati duže i obuhvatati rad sa težim psihičkim problemima i poremećajima (npr. opsesivno-kompulsivi poremećaj-OKP, posttraumatski stresni poremećaj – PTSP, rane traume, promena ranih odluka, analiza životnog scenarija, traganje za smislom egzistencije, itd.).

Koučing – U najkraćem, uloga kouča je da pomogne klijentu pri usvajanju veština koje će ga ohrabriti i podupreti da preduzme korake neophodne za ostvarenje zacrtanih ciljeva.

  • Otkrije, razjasni i okrene svoju pažnju ka onome što klijent želi da postigne
  • Ohrabri klijentovo istraživanje i upoznavanje samog sebe
  • Inspiriše klijenta na razmišljanje i pronalaženje rešenja i strategija
  • Podstakne klijenta na preuzimanje odgovornosti

Postoje 3 dobra razloga zbog kojih je korisno da dođete na individualno savetovanje (psihoterapiju) sa psihologom.

1. Imate određen lični problem koji ne možete, ne znate, niste sigurni, kako sami da razrešite. (To može biti bilo šta – strah, fobija, nesigurnost, problem u ljubavnim vezama, anksioznost, zastoj u učenju, tragična sećanja, poslovni problemi, porodični konflikti itd.)

Dve glave bolje misle od jedne. Pored toga, psiholog je obučen da vam pomogne da se ispetljate iz zbrke i dođete do konstruktivnog rešenja za postojeću situaciju.

Uz individualno savetovanje ćete lakše, brže i sigurnije rešiti problem, zastoj ili psihičku blokadu koja vas muči.

2. Hoćete da se rešite štetnih navika

Postoje veoma efikasne psihološke metode uz čiju pomoć možete da prevaziđete i otklonite ponašanje koje vas povređuje i zamenite ga željenim zdravim i konstruktivnim obrascima i navikama.

3. Želite da radite na razvoju i ostvarenju svojih potencijala

Mi smo kao žir iz koga prirodno izrasta snažan hrast. Naša psiha stalno teži ucelovljenju i razvoju svojih funkcija i sposobnosti. Ceo život je proces razvoja i ostvarivanja posebnih darova sa kojima je svako od nas bogato obdaren.

Upoznavanjem svoje autentičnosti, sticanjem bezuslovnog prihvatanja sebe i svojih specifičnih talenata, radom na razvoju kreativnosti i ostvarivanju svojih želja mi dosežemo duboko zadovoljstvo, unutrašnji mir, radost i samoostvarenje.
 

Kako izgleda individualno savetovanje? 

Vi i terapeut sedite jedan nasuprot drugog, ili drugačije ako vam to odgovara, i razgovarate o problemu ili izazovu pred kojim stojite.

Ispitujete svoja osećanja, misli, načine na koje se ponašate, delate ili doživljavate određene situacije o kojima se radi i koje su važne za postavljen problem.

Ponekad će vas savetnik, uz vašu dozvolu, uvesti u izvesne eksperimentalne situacije u kojima istražujete svoje ponašanje, osećanja i misli ili isprobavate nove sklopove konstruktivnijeg, zdravijeg i kreativnijeg ponašanja.

Savetovanje traje sat vremena i obično je ritam jednom nedeljno. Smatra se da je potrebno tri meseca da bi se utvrdila promena u ponašanju ili ostvario cilj promene koji je postavljen na početku terapijskog odnosa. Međutim, neki rezultati se postižu znatno ranije a neki i kasnije u zavisnosti od težine preduzetog zadatka.

Individualno savetovanje, psihoterapijske i koučing seanse radi Maja Mandić Marković, psiholog, terapeut specijalista i edukator porodičnog rasporeda.

Termini za individualno savetovanje su ponedeljkom, utorkom i petkom, 1520h.