Skip to content

Erotska i duhovna povezanost u ljubavnom odnosu sa partnerom – Intervju Maje Mandić za Život Plus

  • by

1. У чему је снага духовне, а у чему еротске везе?

Еротска веза се базира на сексуалној привлачности која је део наше анималне, истинктивне природе везане за наставак и одржње врсте. Ми често нисмо ни свесни, дубине и снаге својих инстнката, док се не пробуде у својој силини и преплаве нас страсном, неодољивом и неконтролисаном жељом да будемо у сексуалном контакту са особом наше жудње.

Духовна веза се базира на препознавању блискости, сродности бића. Она је доживљај јединства душа које надилази ментални, емотивни и телесни ниво, али може да га обухвата.

2. Шта је љубав, а шта страст? Могу ли и колико дуго да функционишу једно без другог?

У партнерском односу, љубав и страст су природно повезани. Веома често симпатија, привлачност и страст предходе успостављању емотивне и љубавне везе, али наравно, не мора тако да буде. Љубав углавном обухвата и страст али страст не мора да буде повезана са љубављу. Истраживања су показала да је су сексуална привлачност и складност један од битних услове успешне партнерске везе. Љубавна веза у којој нестане страсти често губи своју снагу, партнери почињу да траже друге особе или ситуације које ће покренути њихову енергију, или се трансформише у неку врсту тихог пријатељства.

3. Да ли веза базирана на еротској привлачности, има више изгледа да успе и прерасте у истинску љубав?

Ми смо обично тога мање или више несвесни, али мушкарац и жена се прво привлаче на истинктивном,анималном нивоу. Многа истраживања су то потврдила. Често кажемо да неко за нас има „хемију“ којој не можемо да одолимо. Друге особе су можда допадљивије, успешније, образованије, бољих манира, рационално боље одговарају нашим ставовима и амбицијама, али не покрећу „лептириће у стомаку“ и неодољиву жељу да будемо са њима. На једном више психолошком нивоу, такође несвесно, ми тражимо и заљубљујемо се у партнера који ће нам помоћи да растемо као личности, најчешће, налик огледалу одражавајући наше неразрешене односе и проблеме.

Дакле, ми се заљубљујемо несвесно, ирационално, често насупрот својој свесној вољи, слепо, али не и случајно. Партнери које бирамо, баш су они који нам требају, да растемо и сазревамо кроз заједничку љубав, на божанствен и незабораван а често и на болан начин.

4. Може ли духовно привлачење да замени еротско привлачење између партнера?

Ми људи смо потпуна бића. Поребне су нам све врсте љубави да би се осећали испуњени и задовољни. Духовно привлчење може да буде веома интензивно чак и без еротске привлачности али ће бар један од партнера, пре или касније зажелети, да нахрани и испуни и други део своје природе.

5. Може ли еротске везе у којој се партнери виђају када коме одговара, да прерасте саму себе и постане озбиљнија?  

Еротска веза, пре или касније, а обично после неколико месеци, нужно доводи до емотивног везивања. Тада бар један од парнера осећа да му то више није довољно, да жели дубљи и потпунији однос. Физичка интимност почиње да се трансформише у потребу за интензивнијом емотивном и менталном интимношћу и везом.

6. Да ли се духовни склад у вези обавезно постиже, када партнери већ прођу фазу еротског привлачења? Или то није неопходно?

Духовни склад у вези је обично плод зреле љубави и не сусрећемо га баш често. Еротска привлачност је најинтензивнија на почетку везе и обично се са све јачим осећањима и љубављу, током времена нешто смањује или губи на снази и важности. Тек из љубави која више није слепа, сродних интересовања, поверења и поштовања, плодне менталне и емотивне размене, посвећености једно другом, пребазиђених заједничких проблема и препрека што личних, што партнерских, може да се роди духовни склада као круна зајдничких постигнућа и стечене животне мудрости.  

7. Да ли су мушкарци или жене више склони еротским, односно духовним везама?

И мушкарци и жене су склони и једном и другом. Културолошки, социолошки па и биолошки гледано мушкарци су слободнији и склонији да ступају у еротске везе.

Стереотипно би било речи да су жене сконије духовним везама. То најчешће нема никакве везе са истиснком духовношћу. Прилично је безбедно бити заљубљен у неког „духовно“, „платонски“, „чисто“ у својој души и сновима. То најчешће указује на притајено незадовољство, страх од промена у животу и предузимања неких храбрих корака.

8. Зашто жене често користе своју еротску моћ да би завеле духовно јаког мушкарца и обрнуто, мушкарци користе своје духовне способности да би фасцинирали партнерку?

Ради се о финим поларитетима који се користе у игри љубавног завођења. Прилично је деградирајуће за женску интелигенцију и духовност да ставља у први план еротска привлачност, али то јесте често тако. Као што смо раније напоменули, први ниво привлаченје најчешће и јесте еротски. С друге стране, како се симпатично каже у жаргону „жене падају на добру жваку“. Њима је пре уласка у интимни и емотивни однос потребно више сигурности, подршке и обезбеђења, што је делимично везано и за биолошку и емотивну приороду жене.