Skip to content

Porodične konstelacije – intervju Maje Mandić Marković

  • by

Terapija koja rešava višedecenijske probleme

Poredak ljubavi, moćna psihoterapijska tehnika koja može da pomogne i u rješavanju problema u  porodičnim, prijateljskim i poslovnim odnosima – kaže psihološkinja Maja Mandić Marković. Kod nas u Crnoj Gori porodični raspored zakonski priznat kao pomoćna, tradicionalna, alternativna medicinska tehnika

Problemi su sastavni dio života svakog čovjeka, i oni nas prate dok god smo živi, jer je to jedan od uslova našeg rasta i razvoja, a ono što možemo da učinimo je da osposobimo sebe kako bismo većinu vremena živjeli radosno.

– Upravo zato što svi ljudi imaju iste probleme, (lično ili u svojoj genetici) mi možemo prepoznati energiju informacionog polja i učestvovati kao predstavnici u Porodičnom poretku bez predhodnog znanja o konkretnim problemima učesnika.

Na radionicama kroz svoje i radove drugih, iscjeljujemo neki svoj izolovani dio koji je usled povrede ostao po strani, i na taj način postajemo cjelovitiji i povećavamo kapacitet za radost. Porodica je osnovna jedinica podrške, a iscjeljujući nju, u krajnjoj liniji iscjeljujemo cijelu zajednicu – kazala je za portal Svitac psihološkinja Maja Mandić Marković.

Koristeći psihološko znanje i iskustvo duhovnih tradicija istoka i zapada ona je napravila jedinstveni pristup psihološkim problemima ličnosti i transformaciji i razvoju individualnih potencijala. Ona često citira izreku koja je prožete dubokim humanizmom – ,,Život je kratak i brzo prođe, ali ono što uradimo sa ljubavlju će trajati večno.”

Maja Mandić Marković u Podgorici već duže vrijeme u organizaciji NVO ,,Lanac dobre volje” održava predavanja i radionice.

Kod nas u Crnoj Gori porodični raspored zakonski priznat kao pomoćna, tradicionalna, alternativna medicinska tehnika. To je kako Maja Mandić Marković objašnjava grupna sistemska terapija koju je razvio njemački terapeut i filozof Bert Helinger sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka. Koristi se kao psihoterapijska metoda u transformaciji i razrješavanju različitih psiholoških tema i problema kako individualnih, tako i porodičnih, partnerskih, roditeljskih, poslovnih i mnogih drugih.

Maja Mandić Marković je vlasnica agencije za psihološko savetovanje ,,Arkona” u okviru koje sprovodi individualno i grupno savetovanje, kao i različite programe i radionice vezane za lični i profesionalni razvoj. Vodi iskustvene grupe Porodičnog rasporeda kao i grupe u kojima primenjuje strukturalne i organizacione konstelacije namijenjene usavršavanju i ostvarivanju napretka u sferi personalnih i poslovnih ciljeva. Takođe drži i velki broj specifičnih radionica među kojima se posebno ističu – Fontana ljubavi (ljubav prema sebi, drugima, zajednici), Radionica snova, Transgeneracijske traume i porodični raspored, Kreativne vizuelizacije, Isceljenje unutrašnjeg deteta, Savladavanje strahova, itd.

– Porodične konstelacije (poredak ljubavi) obuhvata psihoterapijske alatke primenjene na rješavanje psihičkih, porodičnih, poslovnih i međuljudskih problema. U svakoj porodici ima nekih neraščišćenih računa, nesporazuma, svađa pa i ozbiljnijih sukoba – kazala je naša sagovornica.

Ona objašnjava da se sistemske konstelacije mogu raditi grupno i individualno.

– Klijent prvo kaže svoju temu konstelatoru, odnosno izloži svoj problem, bez mnogo priče i analiziranja problema. Na primjer: ,,Ne mogu dugo da ostanem u partnerskoj vezi. Obično, već poslije nekoliko mjeseci budem ostavljen”, ,,Opada mi kosa”, ,,Od treme ne mogu da progovorim na ispitu”. Ili, na primjer, žena kaže: ,,Moja tema su svađe u porodici”. Zatim počinje da postavlja temu tako što među članovima grupe, samo na osnovu svog osećaja i bez mnogo razmišljanja, bira predstavnike svoje porodice, sebe, supruga, sina i ćerku. Poslije toga, klijent rasporedi te predstavnike u prostoru takođe prema nekoj svojoj intuiciji i unutrašnjem osećaju za njihovu međusobnu relaciju. Pošto svaki problem ima svoj uzrok, predstavnici počinju da se ponašaju kao porodica i da se kreću ka događaju, traumi, iskustvu koje je uzrok sadašnjeg problema – kazala je Mandić Marković.

Kako je dodala, tokom razvoja tehnike došlo se do iskustva da takođe ima i isceliteljsko dejstvo, budući da podržava proces ozdravljenja kod različitih fizičkih bolesti.

– Problemi, neadekvatni, nekonstruktivi i destruktivni obrasci ponašanja se često prenose sa generacije na generaciju pa oni najmlađi ponekad i ne znaju šta je pravi uzrok nekih višedecenijskih sukoba u familiji. I dok jedni o tome pričaju sa najbližima, drugi ćute, a neki, ipak, odluče da nešto preduzmu. Tada, na „scenu“ stupa poredak ljubavi, moćna psihoterapijska tehnika koja može da pomogne i u rješavanju problema u  porodičnim, prijateljskim i poslovnim odnosima – objašnjava Mandić Marković.

Kako dodaje ova tehnika zasniva se na osnovnoj ljudskoj sposobnosti da saoseća sa sebi bliskima ali i s drugima, koji mu nisu preterano bliski.

– Zato se predstavnik iz grupe može, bez prethodnog znanja o nečemu, uvesti u energetsko, porodično polje klijenta i osećati se kao neki njegov predak ili predstavnik nekog člana porodice. Terapija se sprovodi individualno ili u grupi pred kojom pojedinac ukratko iznosi simptome koji ga sputavaju i smetaju mu.

Poredak ljubavi traga za korijenima problema i rješava ih na onom nivou na kojem su i nastali. Za osobu koja dolazi na terapiju jedino je važno da ima svijest o svom problemu, na kojoj temi iz svog života želi da radi, i u kojoj oblasti ima potrebu da napreduje – ističe Mandić Marković.

Porodični raspored radi se, kako dodaje, sa punoletnim osobama, ali i djeca školskog uzrasta, uz pismenu dozvolu i prisustvo roditelja, mogu da postavljaju svoje teme.

A kako dolazi do rješavanja problema ona objašnjava:

– Problem zbog kog dolazimo na terapiju je ličan, ali njegov korijen može biti u teškom iskustvu, bolnim osjećanjima, nerazriješenim odnosima i traumama kroz koje smo prošli tokom svog djetinjstva, mladosti, ili, pak, može biti vezan za bolna iskustva i traume naših roditelja, baba i djeda, pa i nekoliko generacija prije njih. Na primjer, majka koja je doživjela traumu silovanja ili seksualnog zlostavljanja koja nije razriješena, svojoj ćerki teško može uliti sigurnost i povjerenje po pitanju njenog odnosa sa muškarcima – prenosi primjer Maja Mandić Marković.

Ona dodaje da samo na osnovu svoje intuicije, klijent bira „prave“ predstavnike svoje porodice među nepoznatim ljudima

– Klijent obično sasvim nesvjesno i na osnovu intuicije izabere osobe koje imaju sličan problem ili porodičnu priču. Čak i kada bi izabrao sasvim nasumice, predstavnici bi dobro preuzeli svoje uloge, jer svi mi u svojim porodičnim istorijama imamo slična iskustva vezana za raličite traume, gubitke, ljubavi, izdaje, nesreće, ratna stradanja, itd. Klijent najčešće bira i predstavnika za sebe i zatim posmatra rad sa strane. Ali na kraju, zauzima svoje mesto u promenjenoj postavci i gleda razrešenje svog problema. Terapaut obično daje instrukciju predstavnicima da, kada budu postavljeni na određeno mesto, postanu svesni svojih fizičkih doživljaja i unutrašnjih osećanja i da posle toga slede svoje pokrete. Na primer, ako osećaju neprijatnost prema nekome, treba da se malo udalje ili promene poziciju, ili da priđu nekome ako im je blizak, da pokažu bes ako su ljuti itd – objašnjava naša sagovornica.

Osobe koje prvi put gledaju kako se izvodi porodični raspored ponekad misle da je to neka unaprijed smišljena predstava, ili da su predstavnici hipnotisani, ili da se radi o nekoj koreografiji.

– Ništa od toga nije tačno. Predstavnici su postavljeni na određena mesta i sasvim spontano reaguju na svoj položaj u prostoru, bez mnogo informacija i uplitanja od strane terapeuta. Preko predstavnika u grupnoj terapiji može da se dođe na nivo povrede u prošlosti koja se desila možda čak i pre nekoliko generacija, pa se ponavljala i prenosila kroz proces emotivnog vezivanja deteta za roditelje – kazala je Mandić Marković.

Ona govori o tome da li ljubav može pobijediti mržnju, ako je neko na primjer do te mjere „zaratio“ sa članom svoje porodice da već decenijama ne govore.

– Mržnja nije suprotnost ljubavi. Suprotnost ljubavi je ravnodušnost i hladnoća. Da bismo nekog mrzjeli, pogotovo iz porodičnog okvira, mora da su negde postojala i druga osjećanja, vjerovatno osjećanje iznevjerene ljubavi ili nade. Ponekad nam je lakše da osjećamo mržnju, pogotovo ako smo povrijeđeni, nego da se vratimo na mjesto ljubavi i priznamo da smo nekada nekog voljeli, vjerovali mu i predali mu svoje srce. To je često slučaj u partnerskim odnosima, posebno nakon razvoda ili prekinute veze. Osećanje gubitka, povrijeđenosti, ozlojađenosti, čak i mržnjena, češće nas sprječava da okončamo nevidljivu vezu i postanemo otvoreni za novu ljubav i nove veze – tvrdi naša sagovornica.

Grupni rad u okviru porodičnog rasporeda ima za cilj da iznese na svjetlost dana ono što je bilo potisnuto, zaboravljeno, previđeno, bilo na individualnom ili transgeneracijskom nivou. Na taj način se ponovo uspostavlja cjelovitost i ravnoteža kako inidividualnog , tako i porodičnog polja. To dovodi do psihološkog rasterećanja i pokreće proces isceljenja na niovu psihe, tela i duše. 

Biznis terapija

Metodologija porodičnog rasporeda, sredinom devedestih primijenjena je i u sferi biznisa, pa je danas, pod nazivom organizacione konstelacije, u upotrebi širom svijeta, a najviše u Njemačkoj, Americi, Rusiji i Velikoj Britaniji. Porodični raspored, poredak ljubavi, nastao je pod uticajem novih psiholoških pravaca kao što su geštalt psihoterapija, primalni krik, transakciona analiza, NLP, neuro lingvističko programiranje koje se zasniva na primjeni mentalnih i praktičnih tehnika za uspostavljanje bolje komunikacije sa ljudima, poboljšanje samopouzdanja, eliminisanje negativnih obrazaca razmišljanja, efikasnije postizanje ciljeva i sl., hipnoterapija itd.

– Kada radimo sa osobama koje imaju tremu radimo na relativizaciji značaja mesta (kao što je pozornica), publike ili situacije koja izaziva tremu. Radi se na tome da osoba to doživi kao nešto što nije tako životno bitno, da bi se smanjio pritisak, jer se u životno bitnim situacijama pokreće adrenalinska reakcija, a to je ono što može da blokira. Znači, važno je da se umanji ili relativizuje važnost te situacije, osobe ili mJesta da se ne bi javila trema – kazala je Maja Mandić Marković.